Kunnen infraroodpanelen in kelders worden gebruikt?

kelders worden gebruikt

Als u een nieuw type verwarming aan uw kelder wilt toevoegen, zijn er tal van mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hout- of gashaard, een elektrische plint of zelfs infraroodpanelen. Maar welke past het beste bij uw ruimte? In tegenstelling tot traditionele convectieverwarmers verwarmen infraroodpanelen niet de lucht, maar verwarmen ze vaste voorwerpen zoals meubels en muren. Hierdoor kunnen ze een kamer sneller en efficiënter verwarmen, terwijl de energiekosten worden verlaagd.

Ze zijn ook vaak goedkoper in gebruik dan ketel- en radiatorsystemen, omdat ze geen fossiele brandstoffen gebruiken. Ze zijn ook milieuvriendelijker, omdat er geen leidingwerk nodig is en ze zonder warmwatertank kunnen worden geïnstalleerd.

infraroodpanelen

Wanneer je een infraroodpaneel gebruikt als bijverwarming profiteer je direct van de warmtestraling. Ook als een hoofdverwarming is deze manier van verwarmen zeer geschikt. Zeker in een huis dat goed geïsoleerd is. Je kunt dan met een minimaal verbruik zuinig verwarmen op stroom zonder dat jij een dure warmtepomp hoeft te kopen.

Infraroodverwarming maakt gebruik van stralingsgolven om warmte over te dragen, net zoals de zon dat doet. Wanneer de stralingsgolven een object raken, zorgen ze ervoor dat het door trillingen opwarmt en dit straalt op zijn beurt warmte uit naar de omgeving. Dit is een heel ander mechanisme dan convectieverwarming, dat afhankelijk is van de luchtcirculatie om een kamer te verwarmen, waardoor het een efficiënter systeem wordt.

Kunnen infraroodpanelen in kelders worden gebruikt?

Omdat IR-panelen de lucht niet verwarmen, kunnen ze worden gebruikt in ruimtes die met een traditionele verwarmingsoplossing moeilijk te verwarmen zijn. Meestal gaat het hierbij om ruimtes met hoge plafonds of ruimtes met niet veel wandruimte, zoals magazijnen. Infraroodverwarming kan ook helpen de verspreiding van schimmels in vochtige ruimtes te verminderen, omdat de stralen daarop kunnen worden gericht, waardoor oppervlakken worden uitgedroogd en een bron van vocht wordt geëlimineerd.

IR-panelen zijn veilig te monteren aan muren op beeldhoogte en kunnen worden weggewerkt in kabelgoten voor een nette afwerking. Ze kunnen ook worden gepersonaliseerd met gedrukte afbeeldingen of spiegels, waardoor ze een interieurdecor worden en het verwarmingssysteem een interessant onderdeel van het huis wordt. Ze kunnen worden gegroepeerd om één groot paneel te vormen of in individuele kamers worden geïnstalleerd, afhankelijk van de ruimte- en verwarmingsbehoeften van dat gebied.

Als het gaat om het installeren van een op maat gemaakt infraroodsysteem, moet u het aanbevolen wattage berekenen dat nodig is voor de kamer of het gebied dat u van plan bent te verwarmen. Dit zal u helpen bij het bepalen van het aantal panelen dat u nodig heeft. Op onze blog vindt u een handige rekentool die dit voor u kan doen!

Nadat u het aanbevolen wattage heeft bepaald, is het tijd om uw paneeltype te kiezen. Er zijn twee hoofdtypen infraroodpanelen: ver-infrarood en nabij-infrarood. Ver-infraroodpanelen produceren een comfortabelere, natuurlijk ogende glans en zijn verkrijgbaar in een reeks afwerkingen die bij uw interieurontwerp passen. Nabij-infraroodpanelen kunnen daarentegen behoorlijk helder zijn en zijn meestal verkrijgbaar in een selectie fellere kleuren. Voor meer informatie kunt u onze handige gids raadplegen over hoe u het perfecte IR-paneel voor u kiest!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *